Yer fıstığı (Arachis hypogaea)

Baklagiller
familyasından olup tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein,
%18 oranında karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler içeren, özellikle
yağ sanayi ve çerez yapımı başta olmak üzere, sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli
şekillerde değerlendirilen değerli bir bitkidir. Bezelye, bakla ve fasulye ile
akrabadır. Yalnız bunlardan meyvelerini toprak içinde meydana getirmesiyle
ayrılır. Dünyada başlıca ekim alanları
40 derece kuzey ve 35 derece güney enlemleri arasındadır.Fıstığının 32 türü
tespit edilmiştirGüney Amerika
kökenli olan bu bitki, ilk olarak
Amerika'nın keşfinden sonra Portekizliler tarafından 16.yüzyılda gemilerle önce
Avrupa’ya getirilmiş, buradan Afrika ve Asya kıtalarına


Yayılmış daha sonra da Pasifik adalarına götürülmüştür
Günümüzde tohumlarında bulunan yüksek oranlardaki yağ ve protein nedeniyle,
başta yağ ve fıstık ezmesi üretmek amacıyla dünyanın tropik ve subtropik
bölgelerinde yer alan ülkelerde yaygın olarak üretilmektedir. Dünya
yerfıstığının üretiminde Çin, Hindistan, ABD, Nijerya ve Endonezya başta
gelmektedir.
Yerfıstığı
yazlık ve sıcak iklim bitkisidir. Yetişme süresi boyunca 3000-4500oC sıcaklık
toplamına ihtiyaç duyar.
Yetişme süresi boyunca toplam 500-600mm’lik
yağış yerfıstığı için yeterli olmaktadır.Yerfıstığı yetiştirilecek toprağın
yapısı çok önemlidir. İyi drene olmuş, gevşek yapılı, kumlu-tınlı, kalsiyumca
zengin ve organik maddesi orta derecede olan topraklar ideal topraklardır.
Yerfıstığı
ana ürün olarak ekilmek istendiğinde toprak sıcaklığının 13-15C’nin üzerine
çıkması gerekmektedir. 13-14 C’de 15 günde çimlenme olmaktadır. 2.Ürün olarak
yerfıstığı ekilmek istendiğinde ise buğday hasadını takip eden en kısa sürede
ekim işi tamamlanmalıdır.
Ülkemizde tarımı yapılan yerfıstığı çeşitleri
150-160 günde hasat olgunluğuna gelmektedir.
Yer fıstığı daha çok çerez olarak
tüketilmektedir.
Yer
fıstığı tohumunda yağ oranının çok yüksek olması yer fıstığının birçok yağlı
tohumlar arasında bitkisel yağ üretimi bakımından önemli bir yer almasını
sağlar.
Yer
fıstığı az miktarlarda da olsa çeşitli tatlı ve şekerlemelerin içinde veya
üzerinde de kullanılmaktadır. Dünya genelinde 2013 yılında 45,7 milyon ton yer
fıstığı üretilmiştir. Bunun 17 milyon ton üretimle %37’sini Çin, 9,5 milyon ton
ile %20’sini Hindistan, 3 milyon ton ile %6,5’ini Nijerya, 1,89 milyon ton ile
%4,1’ini ABD, 1,7 milyon ton üretimle %3,8’ini Sudan üretmiştirYerfısıtığı’nın
ülkemizde ilk defa Trakya Bölgesinde yetiştirilmeye başlandığı, daha sonra ise
Ege, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerine yayıldığı tahmin edilmektedir.
Ülkemizde yerfıstığı üretimi Akdeniz Bölgesinde Osmaniye, Adana, Mersin, Hatay
ve Antalya illerinde yoğunluk kazanmıştır. Türkiye üretiminin yaklaşık
%81,09’unu gerçekleştiren Adana, Osmaniye, Mersin ve Hatay illerini kapsayan
Çukurova Bölgesinde yerfıstığı, ekim nöbetine girmesi, kendinden sonra gelen
bitkiye işlenmiş ve azotça zengin bir tarla bırakması ve buğ- daydan sonra
ikinci ürün olarak yetiştirilebilmesi dolayısıyla büyük öneme sahiptir. Türkiye
İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde, 2014 yılı itibarıyla 333 bin
dekarlık bir yerfıstığı ekim alanı mevcuttur. 2014 yılı toplam yerfıstığı
üretimimiz yaklaşık 124 bin ton olarak gerçekleşmişti
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder